Den Nordjyske Filmskole (17-25 år)
Er du mellem 17 og 25 år? Brænder du for at lave film, og har du lyst til at lave film sammen med andre unge? Kunne du tænke dig at møde folk fra det professionelle filmmiljø? Drømmer du om en uddannelse og karriere, der har med film og historiefortælling at gøre? Har du en erfaringsmæssig baggrund inden for filmproduktionens hovedområder? – Det kan eksempelvis være erfaring fra fritidsinteresser i kamera og regeringsprogrammer, mediefag, projektafvikling, skuespil, musik eller historiefortælling.
Den Nordjyske Filmskole (FGK) er et weekendbaseret talentforløb for alle unge i Region Nordjylland i alderen 17-25 år. Holdet starter op i januar hvert år.
Det koster 3900,- kroner om året. For det beløb får du professionel undervisning, adgang til udstyr, redigeringsfaciliteter og konsulenthjælp.
Man kan deltage på FGK i op til 3 år, men du kan sagtens nøjes med at deltage et enkelt år og stadig få en masse ud af det. Hvert år byder på nye udfordringer og aktiviteter for at udvikle dine kompetencer som kunstner, filmskaber og fortæller.
Vores ambitioner er høje på elevernes vegne.
Det tilbyder vi
Den Nordjyske Filmskole er et kunstskole forløb. På FGK søger vi udvikle eleven personligt i forhold til det kunstneriske arbejde med film. Her stilles der skarpt på elevens sans for filmen, arbejdsmetode, kreative og analytiske evner samt indsigt i filmisk fortælleform.
FGK tilbyder et produktions- og læringsmiljø, hvor eleverne skal gennemgå en række penneprøver og prøve kræfter med en større sammenhængende produktion. De skal arbejde i grupper – og indtage forskellige roller på tværs af hinandens produktioner. Samarbejde, fælles vision og forberedelse fylder en stor del af arbejdet. Filmene laves på en professionel films præmisser.
Vi arbejder med klare undervisningsmål, der danner grundlag for de forskellige øvelser, som eleven gennemgår i forløbet. På FGK skal man grundlæggende lære at formidle historier på film, der handler om noget mellemmenneskeligt bundet op på en dramaturgisk form.
Man kan træne mange forskellige faglige kompetencer, som kan bruges bredt efterfølgende. Det gælder fx forestillingsevner, kreativitet, kommunikation, fortællerevner, samarbejdsevner, visuel og auditiv formidling, disciplin og projektledelse.
Opnåede kompetencer
- Du bliver indført i grundlæggende kunstneriske og kreative processer, filmforståelse og teori
- Du vil skærpe dine kompetencer inden for kommunikation og historiefortælling
- Du vil lære grundlæggende kompetencer inden for ledelse, samarbejde, budget- og planlægning
- Du vil få kendskab til værktøjer som vision, pitch, moodboard, skudplan, læseprøve, arrangementsprøve og kostumeprøve
- Du vil indgå i et gruppearbejde, hvor du får konkret erfaring med at være en del af et arbejdsfællesskab
- Du kommer til at arbejde med udviklingsmodeller, der sigter mod at øge din kreative og analytiske evner samt kunstneriske sans
- Du vil blive trænet i en række filmtekniske discipliner og redskaber – eksempelvis betjening af kamera, lys, lyd og redigering
- Du vil opleve at stå i udfordrende situationer, hvor overblikket skal bevares og hovedet holdes koldt
- Du vil blive bekendt med en tradition for at reflektere over eget arbejde og arbejde metodisk med selvudvikling
Der er frie muligheder for at udtrykke sig som filmkunstner, men vi forventer, at dine stærke og vilde idéer formgives med dramaturgiske og kommunikative virkemidler, som sikrer at den grundlæggende idé kan formidles til dit publikum.
Vi skaber mulighederne for, at du kan øve, udforske og bearbejde, så du kan lære at beherske dit filmsprog og udvikle dig personligt. Vi giver de overordnede redskaber til din udvikling som filmskaber, men der er ikke tid til at komme i dybden med det hele. Derfor er det vigtigt at du kan tage redskaberne med hjem og gøre dem til en del af din dagligdag. Filmbranchen er en benhård branche, så det hviler i den grad på dit eget talent, din udholdenhed og vilje til at lære, om filmvejen kan blive en levevej.
Professionelt netværk
FGK er placeret som første uddannelsesmæssige skridt på din vej ind i filmbrancen. På FGK bliver du koblet til det professionelle filmmiljø. Vi henter professionelle filmfolk ind i undervisningen og vi opfordrer elever til aktivt at arbejde med at styrke deres eget netværk. Du vil også komme til at samarbejde med skuespillere og statister fra hele landet, som allerede har stor erfaring med filmproduktion. Du vil møde andre unge, som du vil kunne sparre- og samarbejde med og komme i kontakt med forskellige aktører fra det lokale og regionale filmmiljø.
Det forventer vi af dig
FGK er et talentforløb. Det betyder at vi værdsætter de talenter du kommer med, men det betyder også at vi stiller krav til dig og dit arbejde med at udvikle dine talenter. Vi henvender os altså til ambitiøse unge filminteresserede, der har brug for et sted, hvor de kan vokse som kreative og kunstneriske individer. Du behøver ikke nødvendigvis at have nogen specielle forkundskaber for at komme ind, men for at blive optaget på FGK er det vigtigt at du brænder for det og har et ønske om at lære mere om de kreative og kunstneriske processer der ligger bag filmens tilblivelse, samt et ønske om personlig udvikling og feedback på det du laver.
Vi inviterer hver ansøger til en kvalificerende samtale, hvor vi sammen ser på, om FGK er det rigtige for dig.
Vejledende bør du kunne sige ja, til én eller flere af nedenstående sætninger:
- Du har brug for at tilegne dig viden og praktisk erfaring på et filmfagligt område som manuskriptforfatter, fotograf, klipper, produktionsleder/producer, tonemester, scenograf eller instruktør
- Du har prøvet at arbejde med film før, enten i din fritid eller på en skole
- Du vil gerne undersøge om filmvejen er noget for dig
- Du har en stor fortællerlyst
- Du har lyst til at sætte tid af, til at komme i dybden med et filmfagligt arbejdsområde
- Du har brug for ligesindede med samme interesse som dig
- Du har brug for undervisning, kreativ sparring, konsulenthjælp og andres øjne på dine ideer
- Du ønsker at modtage konstruktiv kritik, samt give og modtage feedback
- Du har brug for en bedre indsigt i filmbranchen
Vi forventer at du deltager aktivt i undervisningen og møder op til de forskellige workshops.
Vores grundlag
FGK er et sted, hvor ambitionerne er høje, interessen for læring er stor, og at man lærer at omsætte vilde idéer til kunstneriske produkter i praksis. Respekt, god kommunikation og forståelse for hinanden er fundamentet.
På FGK tror vi på, at talent ikke er noget man har, men noget man skaber gennem hårdt arbejde og feedbackprocesser. At arbejde med film og fortælling handler om at kunne udforske, forføre et publikum, bruge forestillingsevnen og sanserne. Analysen kommer i 2. række. Derfor arbejder vi med konditionerede øvelser og penneprøver, og hen ad vejen kommer dramaturgien og fortolkningsapparatet med i spil.
Vi tror på at de stærkeste idéer til film ofte kommer af personligt stof – noget dybtfølt og ægte som man brænder for at fortælle. Men når idéen er undfanget, skal den researches, udforskes og bearbejdes, for at kunne blomstre til en helstøbt og velformidlet historie. Det er her magien sker. Det er her at filmens idé løftes op til noget større, poetisk – eller metaforisk kunstnerisk.
Vi ser arbejdet med at skabe film, som et håndværk man skal lære, og et kommunikationsarbejde som man kan lykkes med i forhold til publikum. For at filmens kommunikation kan virke efter hensigten, bliver teori og analytiske værktøjer væsentlige. Her er samarbejdet og en klar fælles vision også et fundament for en vellykket formidling.
Den overordnede proces med at lave film handler altså både om at finde ud af, hvordan man kommer til udtryk som kunstner, såvel som hvordan det udtryk der skabes, påvirker andre.
Forløbsbeskrivelse
Du kan deltage på FGK i op til 3 år. Jo længere du er på forløbet, jo større krav vil der blive stillet til dig.
Aktiviteter for hvert år, er:
- 5 workshops med øvelser og undervisning i praktisk filmproduktion, dramaturgi & filmisk formidling
- Udvikling og produktion af elevproduktioner med 9 tilknyttede workshops der følger processen
- Løbende sparring og feedback
- Refleksion over arbejdsprocessen
- Mulighed for lån af udstyr og konsulenthjælp til egne produktioner, for 2. og 3. års elever